В рамките на един месец гражданите на Словакия са успяли да съберат над четири милиона евро,

...
В рамките на един месец гражданите на Словакия са успяли да съберат над четири милиона евро,
Коментари Харесай

Граждани на Словакия са събрали четири млн. евро за украинската армия

В рамките на един месец жителите на Словакия са успяли да съберат над четири милиона евро, с цел да дават оръжия на украинската войска. Инициативата " Боеприпаси за Украйна " започва в средата на април, като за един месец броят на даренията доближи 67 000. Срещнахме се с една от главните организаторки, Лучия Щаселова, в Братислава. Тя ни описа, че концепцията е пристигнала от един фотожурналист и началник на " Отворено общество ". Те са се свързали с нея и с други уредници, които са се включили към екипа. Причината за инициативата е елементарна - те не могат да се съгласят с политиката на държавното управление по отношение на Украйна.
В някои изявленията нашето държавно управление се отнася иронично към самодейността ни, като споделя, че тя е съвсем оскъдна. Те са формалните ръководители на тази страна, тъй че ги почитаме, само че живеем в народна власт, тъй че одобряваме, че държавното управление не желае да помогне на Киев, само че хората, живеещи в Словакия, желаят да създадат противоположното.
Лучия Щаселова - общински консултант в Братислава, уредник

В събирането на средства се включи и известният словашки публицист и публицист Мартин Шимечка. Той акцентира, че даряването е превъзходен метод цивилните жители, които желаят да създадат нещо, да почувстват, че оказват помощ в действителност.
Хората са смутени от това държавно управление и по тази причина за тях това беше метод да запазят гласа си и да не се съгласят с държавното управление. Така можем да го покажем. По принцип, ако държавното управление е проукраинско, то не би имало смисъл да се събират пари от хората.
Мартин М. Шимечка - публицист, журналист

Словашкият външен министър Юрай Бланар съобщи в края на март, че Словакия няма да изпрати оръжие на Украйна, тъй като " войната няма военно решение ".  Според уредниците на самодейността обаче доста словаци считат, че проруската позиция на държавното управление е срамна, по тази причина и толкоз доста от тях поддържат самодейността.

Рита Коня, Euronews 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР